Utazás karácsonyra? – Tanuljuk meg az alapokat

Nyakunkon a karácsony: már a plázákban és az üzletekben is megjelentek az ilyenkor szokásos dekorációk. A fülbemászó dallamok a tökéletes karácsony illúzióját varázsolják képzeletünkbe, mi pedig máris magunk előtt látjuk a csodálatosan feldíszített fát, a terített asztalt és a meghitten beszélgető családot.

 

Egy 2013-as amerikai felmérés alapján a karácsonyi ajándékok toplistáján negyedik helyen szerepelnek a könyvek, míg mások utazást ajándékoznak szeretteiknek. Sokan pedig egyszerűen elutaznak ebben a stresszes időszakban. Megszabadulnak a készülődés és a sokfogásos ebédek és vacsorák készítésének terhétől és egy sokcsillagos szállodában töltik az ünnepeket családjuk társaságában.

 

ChartOfTheDay_1662_Most_popular_christmas_gifts_n[1]
*A kép kinagyításához kattintson rá

 

 

A kuponok, az Airbnb és az akciós repülőjegyek virágkorában nem nehéz a környező országokba eljutni és olcsón szállást foglalni, így karácsonyi programként, és ajándékként is jól működhet egy kiruccanás. Kiegészítésként jó ötlet egy jól felépített nyelvkönyvet vagy útiszótárat is beszerezni illetve az ajándékhoz mellékelni, hiszen mindannyian jól tudjuk, milyen szimpatikus benyomás kelt, ha egy hozzánk látogató külföldi magyarul köszön vagy magyarul próbál útbaigazítást kérni – még ha nem is teszi ezt tökéletesen.

 

Ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat, jó benyomást keltsünk (és jó kiszolgálást kapjunk!)  érdemes tehát néhány alapvető szót, kifejezést és mondatot megtanulnunk, mielőtt útnak indulunk. A megszerzett tudásnak persze a későbbiekben is hasznát vehetjük majd.

 

Egy elkallódott csomag, vagy a vacsora megrendelése is gyerekjáték, ha kiadványainkat hívja segítségül:  az olvasó néhány hét alatt elsajátíthatja az alapvető társalgáshoz szükséges mondatokat.

 

Jó ötlet még a leggyakrabban használt kifejezések, vagy mondatok befotózása is, hogy ne az interneten való böngészéssel teljen az időnk, ha segítségre lenne szükségünk. A váratlan helyzetek miatt mégis inkább egy szinte minden területet felölelő kötetet ajánlanánk útitársul. A legrosszabbkor történik baleset vagy fájdul meg egy rég elfeledett, tömött fog és ez bizony tönkreteheti az egész pihenésre szánt időt. Ne hagyjuk!

 

Végül pedig ne feledjük: a karácsony elmúlik, de az utazás élménye és a megszerzett nyelvtudás mindig velünk marad!

 

Kellemes készülődést kívánunk!