A JÁTÉKRÓLA Scottie Go! Basic fejlesztő játék, ahol a legfiatalabbak, akár már 4 éves kortól, játékos formában sajátíthatják el a programozás, kódolás alapjait. A játékban Scottie, a kis robot űrhajója lezuhan a Földön, a játékosok pedig segítenek neki összegyűjteni a javításhoz szükséges alkatrészeket. A feladatok megoldása során megismerik a programozás alapfogalmait, miközben közösen dolgoznak a probléma megoldásán, így társas készségeik és egyéb kompetenciáik is fejlődnek.


A játék elemei

A Scottie Go! Basic változata egy innovatív játék a programozás alapjainak elsajátítására. Fő elemei a játéktábla és a karton elemek gyűjteménye, melyek segítségével a játékosok utasításokat adnak Scottie-nak, miközben a Kihívás kártyák segítségével pedig megváltoztathatják a játéktáblát – vagy akár új világot is építhetnek! A játékosok tudása és tapasztalata szerint három különböző nehézségű játéktípus is elérhető, de akár saját kihívásokat is lehet készíteni a joker kártyákkal.


Karton elemek/utasítások

A karton elemek segítségével adnak a játékosok utasításokat Scottie-nak. Ugyanakkor az elemek használatával a játékosok elsajátítják a játék során a programozás alapfogalmait, mint például az ismétlések, feltételek, változók és funkciók. A Basic változat elemei és tartozékai nagyobbak, a színek élénkebbek, az elemek hangsúlyos része a grafika, hogy a legkisebbek is élvezhessék a programozás örömeit.


Kihívás kártyák és a játéktábla mezői

A kihívás kártyák és a karton elemek/mezők segítségével a 2-es és a 3-as játéktípusban Scottie újabb és újabb kihívásokkal, feladatokkal szembesülhet – mindezeket pedig a játékosok találják ki. De akár egy teljesen új világot is építhetnek a kis robotnak! Halastó, játszótér, jégtábla és kalandok mindenhol!


Ingyenes alkalmazás

Az alkalmazás segítségével olvassák be a játékosok a karton elemekből felépített kódot az 1-es játéktípusban. A sikeres beolvasás után Scottie végrehajtja az utasításokat, a játékosok pedig ellenőrizhetik, hogy helyesen oldották-e meg a feladatot.


Tanári útmutató

A Tanári útmutató kifejezetten a tanárok számára készített didaktikai támogatás a Scottie Go! Basic csoportbeli, közös használatához. Megtalálható benne a feladat leírása és egy lehetséges megoldás is.


Scottie az oktatásban

Mivel a Scottie Go! segítségével a játékosok könnyedén megismerkedhetnek a programozás alapfogalmaival (például utasítások, feltételek, ismétlések, változók), így alkalmas óvodai környezetben vagy iskolai tantervben történő bevezetésre is. A gyerekbarát karton elemekkel működő programozási felület a játékosokat együttműködésre, csoportmunkára készteti, így aztán az összes gyerek egységesen veheti ki a részét a munkából.


HOGYAN MŰKÖDIK?


 • A játék 1-es típusában végigjátszható az Iskolai változat első 24 feladata, ehhez használható a Scottie Go! EDU alkalmazás is. A továbbiaknak csak a fantázia szab határt!


 • A dobozban található 53 karton elem a kód összeállításához, melyek kompatibilisek a Scottie Go! EDU alkalmazással és a játék iskolai változatával. A mobil eszköz nem a csomag része.


 • A játékosok megoldják a kiválasztott feladatot, az 1-es játéktípus feladatait ellenőrizhetik az ingyenes alkalmazással.


 • Kihívás kártyák: a 2-es játéktípusban új kihívásokkal, feladatokkal lehet végigjátszani az összes feladatot.


 • Építsetek új világot: Scottie a játékosok kitalált világába csöppenve keveredik újabb és újabb kalandokba.


 • Joker üres kártyák, utasítások és elemek: bátran lehet kísérletezni!


 • A Tanári útmutató kifejezetten a tanárok számára készített didaktikai támogatás a Scottie Go! Basic csoportbeli, közös használatához.


A JÁTÉK SZAKASZAI

A feladat feldolgozása
A játékosok választanak egy feladatot, melyet elolvasnak, majd értelmeznek. Ezután megtervezik az utasítások sorrendjét, amivel Scottie eléri azt a pozíciót, ahová el kell jutnia, elkerüli az akadályokat, felveszi a szükséges tárgyakat, aktiválja a megfelelő eszközöket és így tovább. Ha minden szükséges feladatot megoldottak, a feladat teljesül.

A Basic játéktípusai
Az 1-es játéktípus a programozás alapjaival történő ismerkedést segíti. Ebben a játékban még használható a Scottie Go! EDU alkalmazás is a feladatok ellenőrzésére. A 2-es játéktípusban Kihívás kártyákkal módosíthatják a Scottie előtt fekvő táblát, vagy Scottie pozícióját. A 3-as játéktípusban akár új világot is építhetnek Scottienak!

A program felépítése
Minden programot a START elemmel kell kezdeni és VÉGE elemmel kell lezárni. A két elem közé kerülnek a konkrét utasítások a program végrehajtásához. Bizonyos utasítások használata során meg kell adni paramétereket: mint például a szükséges lépések száma.

A megoldás ellenőrzése
Csak az 1-es játéktípusban: a Scottie Go! EDU alkalmazásban a kamera gomb megnyomásával lehet aktiválni a beolvasás módot. Ekkor az alkalmazás értelmezi az összeállított kódot, és Scottie útvonalává alakítja azt, majd elemzi a helyességet, és ellenőrzi, hogy teljesült-e minden szükséges feladat és cél. Ha a megoldás megfelelő volt, Scottie végrehajtja azt a képernyőn, ha nem, a játékosoknak újra kell írniuk a programot. Ha a program túl hosszú lett, az alkalmazás jelzi, a játékosok pedig megpróbálhatják optimalizálni (azaz rövidíteni) a kódot.

Programozás óvodában, osztályteremben vagy azon kívül
A Scottie Go! foglalkozásokat számtalan helyszínen, bármilyen alkalomhoz kapcsolódva, akár többféle eszközön is megtarthatjuk. Mivel a Basic játéka során nem feltétlenül szükséges az alkalmazás használata, a dobozon és annak tartalmán kívül semmire sincs szükség.

Ha mégis szeretnék használni az alkalmazást, az nem igényel internet kapcsolatot, így bárhol megtartható a foglakozás olyan helyeken is, ahol nincs kiépült informatikai infrastruktúra, mint például közös iskolai helyiségek, folyosók vagy akár az épület közvetlen környezete - - de parkokban, játszótereken is.

A joker mezők és Kihívás kártyák segítségével olyan utasításokat, kihívásokat, tereptárgyakat lehet a játékba építeni, amilyet csak el lehet képzelni. Tényleg csak a fantáziára van bízva!


MEGRENDELÉS

A Scottie Go! Basic magyar nyelvű verziója már megrendelhető a klett.hu oldalon!
Adja le rendelését még ma!
AZ ALKALMAZÁS LETÖLTÉSE

Az applikáció a következő típusú eszközökre telepíthető:

Windows 7/8/10 (32 bites és 64 bites) számítógépekhez készült alkalmazás ide kattintva tölthető le.

Az Android-eszközökön használó alkalmazások elérhetők a Google Playen és az Amazon-on.

Az Apple IOS-t használó készülékek számára alkalmazás az Appstore-ban érhető el.
KAPCSOLAT

Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft.
1116 Budapest, XI. ker. Temesvár u. 20.

Tel: (+36) 1 486 1771, fax: (+36) 1 486 1772,

Email: scottiego(kukac)klett.hu

Facebook: https://www.facebook.com/scottiegomagyarorszag/

Bemutatótermünk nyitvatartása: hétköznap 8.00 – 16.00


Bemutatóterem
Bemutatótermünket úgy alakítottuk ki, hogy nyugodt körülmények között legyen lehetőség választékunkban böngészni, válogatni. Vevőink valamennyi kiadványunkba belelapozhatnak, beleolvashatnak és ─ igény esetén ─ szakmai, módszertani segítséget tudunk nyújtani a választáshoz.  Bemutatótermünk címe: 1116 Budapest, Temesvár utca 20., Start Irodaház, 1. emelet

  Bemutatóterem vezetője: Bató Cecilia (30/700-5280)
  Nyitva tartás: H-P: 8.00 -16.00
  Tel: (+36 1) 486 17 71
  Fax: (+36 1) 486 17 72
  E-mail küldéséhez kattintson ide!