Scottie Go!-val a Digitális Témahéten – interjú

A programozás alapjaival való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni – ahogy azt egyre több iskolában és óvodában tapasztalják országszerte, a Scottie Go! termékcsalád segítségével nem csak a kódok világát ismerik meg a pedagógusok, gyerekek. A játék során fejlődnek az eszközhasználatban, a közös munka során vitáznak, érvelnek, a megoldásokat együttműködve kell megtalálniuk.

 

Csányi Judit, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettese az elsők között próbálhatta ki a játékot mintegy fél évvel ezelőtt – most a tapasztalatairól kérdeztük.

 

  • Több, mint fél éve, hogy megismertétek a játékot – mik a tapasztalataid?

A játék mindenki számára könnyen elsajátítható, egyszerű. Kedveltté teszi, hogy tabletet is kell használni hozzá. A sok-sok feladat a különböző képességű tanuló számára nyújt remek időtöltést. Iskolai használatára egyelőre nem látok más területet, mint a napközi, szabadidős tevékenységek időszaka. Jelenleg tehetséggondozó sakkot tanítok, ennek a keretébe is beépíthető, hiszen minden olyan játékot, ami a gondolkodást fejleszti, a 21. századi kompetenciákat segíti, valamilyen módon a gyerekekhez közel kell vinni.

 

Több iskolában, továbbképzésen bemutattam az eszközt már pedagógusok számára: mindenütt nagyon nyitottan, érdeklődően fordultak felé, szívesen próbálták ki.

 

Foglalj bemutatóórát a képre kattintva!

 

  • Okozott bármilyen nehézséget a játék bevezetése?

Nem a játékkal van nehézség magával, hanem az IKT használat az, ami lassítja a terjedését. A kódolás, annak alapfogalmainak ismerete még nagyon sok pedagógusnak jelent kihívást. Ahol pedig van tablet, szándék a használatra, ott sok esetben az eszköz ára tartja vissza a pedagógust a használattól. Nem ismerek olyan keretet, amiből egy állami iskola ma ilyen játékot vásárolhatna. Pályázatok segíthetik a terjedését.

 

  • A pedagógus kollégák is használják, esetleg informatika órán túl is?

Tanítási órákon még nem találkoztam vele. Inkább a szabadidő sávokban használjuk. Ebbe beletartozik az is, amikor a nagycsoportos óvodások ellátogatnak iskolánkba és számukra szervezünk játékos, digitális délutánt: helyet kap a játék a padlórobotok vagy a tabletes kódolós játékok, 3D-s színezők mellett.

 

  • Közeledik a Digitális Témahét, Scottie is kiveszi a részét belőle?

Természetesen: tervezünk olyan eseményeket, ahol a nagyobb gyerekek, pl. 5. osztályosaink ellátogatnak az alsó tagozatos osztályokba, kimennek más tagintézményeink osztályaihoz vagy az óvodásokhoz és megtanítják nekik közös játék során ezt a remek kódolós játékot.

 

Az elmúlt évben a CodeWeek keretében is volt hasonló programunk és igen nagy sikere volt a gyerekek és pedagógusok között a játéknak. Szabadulószoba tervezéséhez is jól használható alsó tagozatosainknál.

 

  • Hogyan, milyen keretek között játszanak a gyerekek a játékkal?

Ahogy említettem rövid ismerkedés után önállóan tudnak játszani a játékkal leginkább napközis keretben vagy szabadidős programokon. Otthon, családi körben is remek elfoglaltságot jelenthet Scottie.

 

  • Mit tartasz a legjobbnak a játékban? 

Azt, hogy fokozatosan nehezedő kihívásokat tartalmaz. A logikus gondolkodás fejlesztéséhez a játékon keresztül, szinte észrevétlenül járul hozzá. A tablet használata még inkább kedveltté teszi ezt az elfoglaltságot a gyerekek körében. Aranyos, kedves a történet főszereplője – Scottie – szeretik a gyerekek, szívesen segítenek neki.

 

Sokféle érzékszerv bevonásával, különböző életkorú és képességű gyerek számára nyújt élményt és fejlődési lehetőséget. Gratulálok a játék megalkotásához és sok sikert kívánok a munkátokhoz!

 

Scottie GO! termékcsalád megrendelhető a képre kattintva