PONS – A nyelvtanulók legjobb barátja

Hamarosan kezdődik az új tanév. Sok kisiskolás, egyetemista vagy dolgozó felnőtt indul újult erővel „csatába”, hogy az idén megnyerje a nyelvvizsgáért, sikeres érettségiért vagy előléptetésért vívott harcot.

 

Ma Magyarországon a nyelvtanulás keretei kevésbé rugalmasak: a tanórák vagy nyelvtanfolyamok – bár mindenki számára elérhetőek – , mégsem biztosítanak megfelelő flexibilitást ami az időbeosztásunkat illeti. Bár kétségtelen, hogy a külső kontroll (a tanár vagy a csoporttársak) jó hatással van a teljesítményünkre, de akár nyomasztóan is hathat, ha rendszeresen felkészületlenül érkezünk az órára, mert más teendőink levegőhöz sem hagynak jutni bennünket.

 

Ha az iskolarendszer által előírt óraszámban és ütemben tanulunk, az sem jelent egyenesen zöld utat a sikeres vizsgákhoz, hiszen elengedhetetlen az otthoni tanulás: extra feladatok, sok-sok tanulással töltött idő.

 

A nyelvtanulás két fő alappillére a nyelvtan és a megfelelő szókincs. Az iskolában, vagy a tanfolyamon tanultakat újra és újra átismételve bizonyosodhatunk meg arról, hogy megfelelően elsajátítottuk a frissen szerzett tudást. De vajon elegendő feladat áll rendelkezésünkre? Ha megoldottuk a tankönyvek összes feladatát, már ugorhatunk a következő tananyagra? Gyakran bizony nem elég az a 4-5 feladat, ami egy leckéhez kapcsolódva próbálja megérttetni velünk a helyes nyelvtani szabályokat. Épp ezért érdemes a PONS termékeit beszereznünk még év elején., hiszen ezek a kötetek tényleg aranyat érnek.

 

A rövid és érthető magyarázatok a rengeteg feladat, a könnyű áttekintést biztosító leporellók, a képekkel illusztrált szabályok és példamondatok és a külön a ragozással foglalkozó összefoglaló prospektusok és táblázatok közül válasszuk ki azt, amelyre a leginkább szükségünk van az adott pillanatban, és ruházzunk be néhány kötetre – megéri! A nyelvvizsgára való felkészüléshez folyamatosan használjuk ezeket a kiadványokat, majd a vizsga előtt egy héttel ugorjunk neki újra a feladatok megoldásának. Egészen biztos, hogy napvilágra kerülnek a bizonytalanságaink, és még jut idő azok újratanulására, hiányosságaink foltozgatására.

 

A szókincs témakör is nagyon fontos. A szókártyák hasznosságát már rengeteg cikk megírta – a szövegkörnyezetbe helyezett szavak, a példamondatok sokkal könnyebben megragadnak a memóriánkban, a már megtanult kártyák kupacának látványa pedig elégedettséggel tölt el bennünket és önbizalmat ad a további tanuláshoz. De más módon is próbálkozhatunk az új szavak és kifejezések elsajátításával: a képekkel való társítás is köztudottan hatékony módszer, másoknak a tematikus elrendezés jön be,de olvasással és játékos feladatokkal is fejleszthető.

 

A beszéd gyakorlását pedig érdemes szórakozóhelyeken gyakorolni, persze a legszerencsésebb, ha sikerül külföldre utazni egy hétre, és folyamatosan használni az adott nyelvet a bénító nyelvtani szabályok helyett az érthető kommunikációra helyezve a hangsúlyt. Léteznek olyan könyvek is, amelyek kimondottan az élő, használt szófordulatokra helyezik a hangsúlyt, hiszen sokszor a tankönyvekben található decens szórend, vagy kifejezés a tankönyvben is marad…

 

Egy szó mint száz, a sikeres nyelvtanulás nem úszható meg extra ráfordítás nélkül, de a kezünkben tartott bizonyítvány, vagy éppen új munkaszerződés láttán elégedetten fogunk majd hátradőlni, az biztos!

 

Kitartást és jó nyelvtanulást kívánunk mindenkinek!