Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ a Cookie tájékoztatóban.

Miért nem halad a diák nyelvórán?

Miért nem halad a diák nyelvórán?

Mi lehet az oka annak, hogy egyes diákok nehezebben boldogulnak az anyaggal? Mi lehet a probléma oka?

Az anyag kötött sorrendben való elsajátítása és a túlnyomórészt elméleti órákon alapuló tanítás nem köti le kellően a figyelmüket. Ha egy adott témakörnél elakadnak, a motivációjuk még inkább csökken. Mivel lehetne kiegészíteni a frontális tanulási formát? Hogy tehetjük az oktatás folyamatát sokkal gördülékenyebbé?

 

Forradalmian új módszer a nyelvoktatásban!

A feladatközpontú (taks based learning) nyelvoktatás során nincsenek kötött feladatok, fejezetek és témakörök, a tankönyv leckéi tetszőleges sorrendben végezhetőek. A választás közösen is történhet, a tanulók érdeklődése vagy valamilyen aktualitás alapján. Így a tanulási folyamat középpontjában maguk a diákok állnak. A cél, hogy rájöjjenek, a nyelv hasznos eszköz a valós problémák kezelésére és megoldására. Mivel olyan témakörökkel és feladatokkal foglalkoznak ami érdekli őket, könnyebben rögzül a tananyag.

Tanítás menete:

Egy egység egy feladatot jelent, aminek elvégzése közben fontos nyelvi panelek épülnek be (mondatok, félmondatok, kifejezések). Az egység elvégzése után történik az összefoglalás, magyarázat és a tanultak leszűrése.

Miért érdemes alkalmazni?

  • A diákok megtanulnak hatékonyan kommunikálni: A feladatközpontú nyelvoktatás a kommunikációra és az interakcióra összpontosít, a megfelelő szerkezetek megfelelő időben történő használatával.

  • Problémamegoldás: a csoportmunka során a diákok képesek lesznek elsajátítani a problémamegoldás különböző megközelítéseit, valamint megtanulni, hogy mások hogyan gondolkodnak és hoznak döntéseket.

  • Beépülő nyelvi panelek: biztosítják a hallgatók számára azokat a nyelvi elemeket, amelyekre szükségük lesz, hogy valós szituációkban képesek legyenek helytállni. Pl: hogyan beszélhetnek magukról, családjukról, érdeklődésükről, igényeikről az adott társadalmi kulturális környezetben.

Haladjon gördülékenyen diákjaival!

Az Activities for Task-Based Learning című kiadvány segítségével megismerheti és könnyen alkalmazhatja releváns feladatokkal a feladatközpontú nyelvoktatást. Elméleti ismeretek és azonnal használható gyakorlati feladatok tökéletes ötvözetét kínálja nyelvtanárok részére!

 

 

Tapasztalja meg feladatközpontú nyelvoktatással járó előnyöket!

Tartalomhoz tartozó címkék: tanmenet