Már 11 ezer szülőhöz jutott el a BRFK új bűnmegelőzési programja

Már 11 ezer szülőhöz jutott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) új bűnmegelőzési drogprevenciós programja, a szülői értekezleteken bemutatott prezentáció során Zacher Gábor toxikológus és Szabó Győző színművész, egykori heroinhasználó hívja fel a figyelmet a kábítószer veszélyeire – hangzott el a rendőrség hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

Hegyesi Melinda, a BRFK szóvivője úgy fogalmazott: felvették a lépést a változó világgal és a változó kommunikációval, ezért készítették el a videobejátszásokat is tartalmazó prezentációt, amelyet szeptembertől juttattak el fővárosi iskolák szülői értekezleteire. Ehhez a Klebelsberg Központon keresztül felvették a kapcsolatot a tankerületi igazgatókkal, és így jutott el az oktatási intézményekbe 49 munkatársuk, akik összesen 200 szülői értekezleten vettek részt.

 

A program három pillérű: a szülők után a pedagógusoknak és a gyerekeknek is készítenek prezentációkat, amelyeket várhatóan jövőre fognak bemutatni.
A szülőknek készített verzióról Zacher Gábor elmondta: olyanokat kellett megszólítaniuk, akiknek az életében a kábítószer soha semmilyen szerepet nem játszott. Egy átlagos szülő a kábítószerrel kapcsolatos információi jelentős részét a sajtóból szerzi – tette hozzá. Úgy vélte, hatalmas kommunikációs szakadék van a szülők és a gyerekek közt, ugyanakkor fontos, hogy arról a világról kell beszélni a gyerekekkel, amiben ők élnek, és amelynek igenis részei a kábítószerek.

 

Magyarország házfalára a “Tiszta udvar, rendes ház” mintájára sosem fog kikerülni a “kábítószermentes övezet” felirat, ezért azt kell megcélozni, hogy egyre több fiatal legyen, aki mer jó döntést hozni, ha kábítószerrel kínálják – mondta. Szerinte ezt nem elrettentéssel, börtönnel, fenyegetéssel kell elérni, hanem úgy, hogy tisztában legyenek a veszéllyel, legyen értékrendjük, keretrendszerük, jövőképük – mondta. Rámutatott: a jó döntést nem délelőtt, az iskolában kell meghozni, hanem szombaton hajnali fél kettőkor, amikor buliban van, s ahol sem a szülő, sem a pedagógus nem áll mellette.

 

Szabó Győző egyedülállónak nevezte a programot az újfajta kommunikációs forma miatt. Elmondta: találkozott olyan anyukával, aki látta már a szülőknek szóló prezentációt, és sokkolónak, de szükségesnek ítélte. A színész arról is beszélt, hogy tíz évig volt aktív heroinista, de sikerült “lejönnie a szerekről”. “Őrületes probléma volt az életemben” – idézte fel, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a szülők már az elején ismerjék fel a jeleket.

 

A sajtótájékoztatón jeleneteket mutattak be a mintegy félórás prezentációból; a többi közt sokkoló képeket láthatnak a szülők például arról, hogyan változtatja meg egy fiatal külsejét a drog már fél év szerhasználat után. Egy másik jelenetben Zacher Gábor arról beszél, hogy átlagosan mindössze 7 percet beszélget egy szülő egy nap a gyerekével.

 

Forrás: MTI