Érdekességek az európai könyveladási statisztikák világából

Az európai könyveladások alakulásáról készített érdekes összegzést az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers). A 2017-ben publikált „A könyvszektor Európában – Tények és számok (2017)” című, 24 oldalas kiadvány statisztikái közül szemezgettünk.

 

Forgalmi adatok országonként

 

Az adatokból tisztán látszik, hogy a legerősebb forgalmat Németország és Korzika bonyolította le, míg Magyarország a sereghajtók között kullog évi 100-200 millió eurós forgalmával csakúgy, mint Ausztria, a Cseh Köztársaság, Portugália és Görögország. Hazánkat és sorstársainkat a nem túl népes Izland, valamint Lettország és Észtország követi csupán.

 

 

Vállalkozások száma a könyvkiadásban az EU-ban

Az internet térhódításának következtében azt gondolnánk, hogy a könyvkiadók száma jócskán megcsappant az elmúlt évek folyamán. Egy 2012-ben tapasztalható rövid hanyatlást követően azonban újra növekedésnek indult a könyvkiadó szektor.

 

 

Könyvvásárlási hajlandóság

Magyarországon a népesség körében a 19%-os EU átlaghoz képes kisebb a könyvvásárlási hajlandóság – mindössze 10% – ám ha a fizetőképes keresletet vesszük alapul, ez egyáltalán nem számít rossz eredménynek. A legtöbb könyvet – megdöbbentően magas, 51%-os aránnyal – Luxemburg értékesítette így ők állnak a lista elején, míg a legutolsó helyen Bulgária kullog.

A lenti képen a kis számok a hajlandóságot a teljes népesség tükrében, a nagyobb számok ugyanezt az arányt az online vásárlókra vetítve mutatják.

 

A teljes anyagot ITT olvashatja el.

 

Forrás és képek forrása:
https://issuu.com/gremideditorsdecatalunya/docs/2017-estadistiques-fee-the-book-sec