Előadóink véleménye a DaF leicht tankönyvcsaládról 3. rész – Lázár Emőke

Szeretek tanítani és új dolgokat kipróbálni, ezért is vállalkoztam az új tankönyvcsalád, a DaF leicht bemutatására.

 

Kíváncsisággal vettem kezembe a könyvet, azzal a nem titkolt szándékkal, talán sikerül az általam eddig tanított helyére egy másik lendületes, fiatalos tankönyvcsaládot találni. Az igényes külső mellett, ami rögtön feltűnt, hogy mennyire logikus és átlátható.

 

Diákjaim nagy része a német nyelvet az angol után második idegen nyelvként tanulják. Ők az angol után természetszerűen nehezebbnek találják a németet és ha nincs rögtön sikerélményük, nem könnyű őket motiválni.

 

Ezért is tetszik a DaF leicht-ban, hogy apró, kis lépésekben halad előre, nem terheli túl a tanulókat. Erre nagyon jó példa a melléknévragozás, mely a diákok igazi mumusa. A mostani tankönyvünk egy leckén belül tárgyalja a háromféle ragozást, itt azonban először csak a vegyes ragozást és annak is csak az alany és tárgy esetét veszi.

 

A nyelvtannal kapcsolatosan igazi újításnak számítanak még a klipek, melyek humorosan, látványosan szemléltetik az adott nyelvtani jelenséget. Nem kell sokat magyaráznom, csak lejátszom a klipet. Már alig várom, hogy kipróbálhassam a csoportjaimban. A klipek mellett a másik kedvenceim a ritmusgyakorlatok. Már hallom is a kamasz diákjaim első reakcióját, bizonyára nehezen lehet majd őket kezdetben rávenni a kórusban történő ismétlésre. Mivel azonban az a tapasztalatom, hogy a kisdiákként megtanult német mondókákat még most is kívülről fújják, ők is be fogják látni a hangos, közös ismétlés „jótékony hatását”. Különösen azért, mert ezek a rímes, fülbemászó gyakorlatok igen szellemesre sikeredtek. Mit is említsek még? Talán a leckék elején lévő egész oldalas színes fotókat, melyek meghökkentőek, viccesek, inspirálóak? Vagy a Schreibtraining-ben lévő Wortbild-eket? Szerencsére nehezen tudok választani.

 

 

Kattintson ide és ismerje meg a DaF leicht tankönyvsorozatot,

töltse le ingyenes segédanyagainkat, kiegészítőinket!

daf