Előadóink véleménye a DaF leicht tankönyvcsaládról 2. rész – Flódung János

2016 novemberében és decemberében 3 helyszínen (Pécs, Szekszárd, Kaposvár) volt lehetőségem a kiadó legújabb tankönyvcsaládját prezentálni. Első benyomásaimat a prezentáció anyagainak tanulmányozása közben szereztem, hiszen felkészülésem elengedhetetlen feltétele volt az, hogy magam is felmérjem azt, amit ismertetni szeretnék másokkal. Eleinte kicsit soknak tartottam a 86 diát egy prezentációhoz, de a gyakorlatban megmutatkozott, hogy csak tőlem függ, melyik diára mennyi időt hagyok. Amennyiben lesz újra lehetőségem prezentálni, javasolnám, hogy én is alakíthassak a diákon. Így jobban magaménak érezhetném, hatékonyabban tudnám közvetíteni a tankönyvek erényeit, jó példáit.

 

A prezentációkat egyértelműen sikeresnek ítélem meg. Itt természetesen nem a saját teljesítményemet emelném ki, hanem inkább a tankönyvcsalád készítőinek munkáját.

 

Egyöntetű vélemény volt a hallgatóság részéről, hogy egy teljesen új szemléletű, a mai diákoknak szerkesztett „termékről van szó, amely mind nyelvezetében, mind layout-jában, szerkesztésében igényes és modern. Külön figyelmet érdemelnek azok a lehetőségek, amelyek IKT eszközök felhasználását teszik lehetővé. Ez utóbbit talán azért is fontos kihangsúlyozni, mert a tanárok előmeneteli rendszerében újonnan bevezetett minősítési rendszer egyik sarkalatos pontjáról van szó. A kevés információ, ami a jelenleg zajló oktatási háttértárgyalásokból kiszivárog, mind azt sejteti, hogy ezen a téren komoly szándékok, és talán némi egyetértés is kezd kialakulni az oktatás minden szereplőjének képviselői között. Amennyiben a tanárok ismerik és alkalmazzák azokat a csatornákat, amelyeken keresztül mai fiatalokat meg lehet szólítani, akkor sikeres és hatékony lehet nevelési-oktatási tevékenységük.

A legtöbb nyelvkönyv sajnos csak a nyelv oktatását tartja szem előtt, ebben a tankönyvcsaládban nem egyszer tapasztaltam azt betekintéseim, illetve prezentációim során, hogy hangsúlyt kap benne a nevelés is. Ami talán a legfontosabb, hogy mindezt nem átlátszó régi trükkökkel végzi, hanem indirekt módon, a könyv egészéhez szervesen illeszkedő módon, ami nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a tanulók szeressék a könyvet.

 

 

Kattintson ide és ismerje meg a DaF leicht tankönyvsorozatot,

töltse le ingyenes segédanyagainkat, kiegészítőinket!

daf

 

Ingyenes mintapéldány!

Válaszoljon néhány kérdésünkre, és töltse ki a DaF leicht ingyenes mintapéldány igényléséhez szükséges adatokat!

A kérdőív kitöltését követően, a DaF leicht 1. kötetének ingyenes mintapéldányát postai úton, 2017. február közepén juttatjuk el Önnek és legkorábban 2017. szeptemberétől tudja bevezetni osztályában.

 A kérdőív kitöltéséhez, és ingyenes mintapéldányának igényléséhez kattintson ide!