Ötlet az iskolai nyelvtanulás kiegészítésére: a sztorizva tanulás

Az olvasás bővíti a szókincset, fejleszti a memóriát, javítja a koncentrációt, növeli a kommunikációs készséget, és nem utolsó sorban szórakoztat. Mindez érvényes az idegen nyelvi olvasásra is. Kutatások igazolják, hogy az olvasás a nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja.

 

Hosszabb idegen nyelvű szövegek rendszeres olvasásával a nyelvtanulók megszokják, hogy nem kell mindig minden egyes szót lefordítani ahhoz, hogy egy történetet megértsenek, megtanulják, hogyan keressék meg egy szövegben a kulcsszavakat, hogy bogozzák ki a történet szempontjából lényeges információkat. Megismernek és begyakorolnak alapvető szövegértési és kommunikációs stratégiákat.

 

Designed by Freepik

 

Tudom, hogy az iskolai nyelvtanulás-tanítás keretei között – a viszonylag alacsony heti óraszámok mellett sajnos nehéz, sokszor szinte lehetetlen elérni, hogy a tanulók idegen nyelvű irodalmat olvassanak. Pontosan ezért ajánlom a „sztorizva tanulós” Olvass, izgulj, tanulj angol és német könyveinket.

 

Mindkét könyv 11 rövid történetet tartalmaz, és minden történet tartogat valami meglepetést, ami miatt érdemes végigolvasni őket. A történetek nem túl hosszúak, így kiválóan alkalmasak arra, hogy a tanulók ne csak a nyári szünetre kapjanak olvasnivalót, hanem tanév közben is legyen lehetőségük otthon angolul, illetve németül olvasni.

 

Minden történetet kisebb részekre osztottunk, az egyes részek épp olyan hosszúságúak, hogy fel lehet adni őket egyik hétről a másikra elolvasásra. Minden rész után adunk néhány feladatot, amiket el lehet együtt végezni az órán, de önálló tanulásra is alkalmasak.

 

Sokszor probléma, hogy nincs elég anyag a differenciált tanításhoz – mivel a történetekhez szövegértési, nyelvtani és szókincsfeladatok is tartoznak, ezt a könyvet nagyon jól fel lehet használni nemcsak otthoni tanulásra, hanem az iskolai órákon belső differenciálásra is.

 

Minden olyan csoportnak melegen ajánlom, akik már rendelkeznek A1-es nyelvtudással.

 

 

Klett Kiadó

Kóczián Nóra

szerkesztő