“Egy új nyelvkönyv – modern megközelítéssel” – Előadóink véleménye a DaF leicht tankönyvcsaládról 6. rész – Pulai Ildikó

A három kötetből álló és számos kiegészítő anyaggal rendelkező tankönyvsorozat kezdő szinttől a B1-es nyelvi szintig segít a német nyelv oktatásában.  Ha kinyitom a könyvet rögtön szembetűnnek a színes, dinamikus oldalak, hisz feladatok, képek sokasága tárul elém, ötleteket és inspirációt adva a tanításhoz.

 

A friss és érdekes témák nyomban lekötik a figyelmet. Nem kell témabevezetésként idejétmúlt szövegeket olvastatnom a diákokkal, hanem rögtön a nyelvtanulás legélvezetesebb részére, a kommunikációra vehetem rá őket. Egy bevezető társalgás után már könnyű őket bevonni a különböző készségek gyakorlásába és a kiejtés folyamatos fejlesztésébe.

 

Egyértelmű a könyv felépítése, a feladatok sorrendje. A leckék célmeghatározása azonnal látható csak úgy, mint a tanároknak szánt utasítások, magyarázatok. Tetszenek a feladatokra utaló szimbólumok is.

 

A különböző készségeket fejlesztő feladatok sokasága mozgalmasabb, érdekesebb gyakorlást tesz lehetővé, mint egy hagyományos tankönyvben lévő, megszokott, már-már unalmas sablonfeladatok ismételgetése.

 

A tankönyvben rengeteg lehetőség kínálkozik a különböző munkaformák kipróbálására is, hisz a diákok dolgozhatnak akár egyénileg, akár páros vagy csoportmunkában.

 

A tankönyvhöz munkafüzet is kapcsolódik, hasonlóan kreatív feladatokkal, mint ahogy azt a tankönyvben tapasztaltam. A DVD-n országismereti kisfilmek, animált nyelvtani klipek, ritmus és struktúra gyakorlatok segítik a munkámat. Ami pedig különösen praktikus, hogy okos telefonon bárhol, bármikor elérhetem a tankönyvcsalád aktuális feladataihoz kapcsolódó hanganyagokat, videókat és online-teszteket.

 

Mindenkinek ajánlom a könyvet, akik hozzám hasonlóan – haladva a korral –  pörgős, dinamikus órákat szeretnének tartani!

 

Pulai Ildikó
nyelvtanár