Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ a Cookie tájékoztatóban.

Cookie tájékoztató

1.      Az adatkezelő megnevezése, általános információk

Az adatkezelő:

Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft.

székhelye: 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet

info@raabeklett.hu

Weboldalunkon a zavartalan működés és a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket (cookie) használunk. Egyes sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez, más sütik opcionálisak.

Mi az a süti?

A süti betűből és számokból álló információcsomag, amit honlapunk az Ön böngészőjének küld el azzal a céllal, hogy elmentse bizonyos beállításait, megkönnyítse a honlapunk használatát és közreműködik abban, hogy néhány releváns, statisztikai jellegű információt gyűjtsünk a látogatóinkról.

A sütik egy része nem tartalmaz személyes információkat, és nem alkalmas az egyéni felhasználó azonosítására, egy részük azonban olyan egyéni azonosítót tartalmaz - egy titkos, véletlenül generált számsort - amelyet az Ön eszköze tárol, ezzel az Ön azonosíthatóságát is biztosítja. Az egyes sütik működési időtartamát az egyes sütik vonatkozó leírása tartalmazza.

Mire jók a sütik? 

Amikor ismét felkeresi az adott webhelyet, a sütiknek köszönhetően a webhely képes felismerni a látogató böngészőjét.  A sütik tárolhatnak felhasználói beállításokat (pl. választott nyelv) és egyéb információkat is. Többek között információt gyűjtenek a látogatóról és eszközéről, megjegyzik a látogató egyéni beállításait, felhasználásra kerülhetnek pl. az online bevásárlókosarak használatakor. 

A sütik általánosságban megkönnyítik a weboldal használatát, elősegítik, hogy a weboldal a felhasználók számára igazi webes élményt nyújtson, és hatékony információforrást jelentsen, továbbá biztosítják a weboldal üzemeltetője részére az oldal működésének ellenőrzését, visszaélések megakadályozását és a weboldalon nyújtott szolgáltatások zavartalan és megfelelő színvonalú biztosítását.

2.      Milyen információkat gyűjtünk a Weboldal használatával összefüggésben?

Amennyiben a felhasználó a weboldalon kifejezetten nem ad meg saját magára vonatkozó adatot, információt, úgy az Üzemeltető semmilyen, a felhasználóra vonatkozó személyes adatot nem gyűjt vagy kezel olyan módon, amely alapján a felhasználó személy szerint beazonosítható lenne.

A weboldalra látogatás során első alkalommal az oldal alján felugró ablakban tudja megtenni hozzájárulását, a preferenciájának beállítását követően. Az „Elfogadom” gomb megnyomásával a felhasználó hozzájárul ahhoz, hogy az Üzemeltető a jelen tájékoztatóban írt adatok, információk rögzítéséhez szükséges külső szolgáltatók által kezelt sütiket használjon a Weboldallal összefüggésben. 

Ilyen adatok a felhasználó bejelentkező számítógépének azon adatai, amelyek a weboldal használata során generálódnak és amelyeket a weboldalon használt sütik a technikai folyamatok automatikus eredményeként rögzítenek. Az automatikusan rögzítésre kerülő adatokat a rendszer – a felhasználó külön nyilatkozata vagy cselekménye nélkül – a weboldalra látogatáskor, illetve kilépéskor automatikusan naplózza. 

Ezen adatok egyéb személyes felhasználói adatokkal nem kerülnek összekapcsolásra, azaz a Felhasználó ezen adatok alapján nem beazonosítható. Az ilyen adatokhoz kizárólag a sütiket kezelő külső szolgáltatók és az Üzemeltető fér hozzá. 

Üzemeltető a weboldalon kizárólag külső szolgáltatók (pl. Google) által kezelt sütiket használ.

Az Üzemeltető a weboldallal összefüggésben igénybe veszi a Google Analytics rendszer szolgáltatásait. A Google Analytics által kezelt sütik a weboldalra látogatottsági és egyéb webanalitikai adatok mérését segítik. A sütik által gyűjtött információk a Google által üzemeltetett külső szerverekre kerülnek továbbításra és tárolásra. A Google ezeket az információkat az Üzemeltető érdekében elsősorban arra használja, hogy nyomon kövesse a weboldal látogatottságát és a weboldalon végzett tevékenységekről elemzéseket készítsen. A Google ezeket az információkat jogosult harmadik személyek részére továbbítani, amennyiben ezt jogszabály kötelezővé teszi. A Google jogosult továbbá ezeket az adatokat az általa az adatok feldolgozásához igénybe vett harmadik személyek részére is továbbítani. Az adatok Google Analytics általi kezeléséről a Google Analytics tud részletes felvilágosítást adni (http://www.google.com/analytics).

Az Üzemeltető hirdetéseit külső szolgáltatók (Google, Facebook) internetes webhelyeken jelenítik meg.  Ezek a külső szolgáltatók (Google, Facebook) sütik segítségével tárolják, hogy a Felhasználó korábban már látogatást tett az Üzemeltető weboldalán, és ez alapján – személyre szabottan - jelenítik meg a hirdetéseket a Felhasználónak (azaz remarketing tevékenységet folytatnak). 

A Google sütik-használata letiltható a Hirdetésbeállítások (bővebb információ: http://www.google.hu/policies/privacy/ads/) segítségével. A felhasználók a Network Advertising Initiative (http://www.networkadvertising.org/choices/) leiratkozási oldalán a külső szolgáltatók sütijeit is letilthatják.

A fent említett külső szolgáltatók adatkezelésére az ezen szolgáltatók által meghatározott adatvédelmi előírások az irányadóak, és az ilyen adatkezelés tekintetében az Üzemeltető semmilyen felelősséget nem vállal.  

3.      Részleteiben a sütikről

A fent említett technológiákkal gyűjtött adatok alapvetően nem használhatók fel a felhasználó azonosítására, és az Üzemeltető csak abban az esetben kapcsolja össze ezen adatokat egyéb, esetlegesen azonosításra alkalmas adattal, ha a felhasználó kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az Üzemeltető vele kapcsolatban azonosításra alkalmas sütiket alkalmazzon.

A következő sütik felhasználására kerül sor:

3.1.            Technikailag elengedhetetlenül szükséges sütik:

A szükséges sütik segítik a weboldal használatát olyan alapfunkciók, mint például az oldalak navigálása és a webhelyek biztonságos területeihez való hozzáférés engedélyezéséhez.

A szükséges sütik közé tartoznak a Munkamenet (session) sütik is, melyek ideiglenes sütik, csak az aktuális látogatás ideje alatt működnek, a munkamenet végével, valamint a böngésző bezárásával automatikusan törlődnek számítógépéről. Nélkülözhetetlenek a weboldalon történő navigáláshoz és a weboldal üzemszerű működéséhez ezért kikapcsolásukra nincs mód. A munkamenet sütik semmilyen esetben sem gyűjtenek Önről olyan információkat, amellyel Önt azonosítani lehetne.

A kezelt adatkör: AVChatUserId, JSESSIONID, portal_referer.

Ezen adatkezelés jogalapja az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdése.

Az adatkezelés célja: a honlap megfelelő működésének biztosítása.

3.2.            Hozzájárulást igénylő sütik: statisztikai, marketing sütik:

A marketing sütiket a honlap látogatóinak nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy olyan hirdetéseket jelenítsünk meg, amelyek relevánsak, érdekesek és értékesek az adott felhasználó számára. Ezen sütik lehetőséget biztosítanak, hogy az Adatkezelő megjegyezhesse a felhasználó honlappal kapcsolatos választásait. 

Az Adatkezelő a sütiket kizárólag a Felhasználó beleegyezését követően helyezi el a böngészésre használt eszközön, és a szolgáltatás igénybevétele során ezen adatkezelést bármikor megtilthatja. Ezek az adatok nem kapcsolhatók össze az igénybe vevő azonosító adataival és az igénybe vevő hozzájárulása nélkül nem adhatók át harmadik személy számára.

Használatot elősegítő sütik: részleteiben lásd 3.3. pontban.

Az adatkezelés jogalapja a látogató hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: A szolgáltatás hatékonyságának növelése, felhasználói élmény növelése, a honlap használatának kényelmesebbé tétele.

Az ilyen adatok felhasználásának elsődleges célja, hogy az Üzemeltető a weboldalt megfelelően működtetni tudja, amelyhez szükséges különösen a weboldalra látogatási adatok nyomon követése, és a weboldal használattal kapcsolatos esetleges visszaélések kiszűrése. 

Az Üzemeltető a fentieken kívül felhasználhatja ezen információkat arra, hogy felhasználási tendenciákat elemezzen, illetve a weboldal funkcióit javítsa, fejlessze, továbbá, hogy átfogó forgalmi adatokat szerezzen a weboldal teljes használatról. 

Az Üzemeltető felhasználhatja az így nyert információkat arra, hogy a weboldal használatával kapcsolatban statisztikákat állítson fel, illetve elemezzen, valamint, hogy az ilyen azonosításra nem alkalmas statisztikai adatokat (pl.: látogatók száma, legnézettebb témakörök, illetve tartalmak) harmadik személy részére továbbítson, illetve összesítve, anonim módon nyilvánosságra hozzon.

Mivel az Adatkezelő nem tudja a külső szolgáltató által kezelt sütiket befolyásolni, az adott szolgáltató honlapján kaphat bővebb felvilágosítást az adott sütikről:

Google Analytics sütik

Google AdWords sütik

Facebook sütik

OptiMonk sütik

Shoprenter sütik

Hotjar sütik

Smartsupp

3.3.            Jelenleg használatban lehető sütik:

Kategória

Név

Cél

Lejárat

Szükséges

__jid

A segítségével kerül be a Disqus kommentelési lehetőség a weboldalba és megjegyzi a felhasználó Disqus belépés hitelesítő adatait.

Munkamenet

Szükséges

PHPSESSID

A felhasználói munkamenet állapotát megőrzi az oldalkérések között.

Munkamenet

Szükséges

device

Ez a süti tárolja, hogy a felhasználó milyen eszközről nézi a webáruházat (dekstop, mobile, tablet).

Munkamenet

Szükséges

JSESSIONID

A felhasználói munkamenet állapotát megőrzi az oldalkérések között.

Munkamenet

Szükséges

auroraOverlay

Megjegyzi, hogy a beléptetés és hirdetés oldalt látta-e már a felhasználó. Ez alapján el tudja dönteni a rendszer, hogy meg kell-e jeleníteni még egyszer.

1 nap

Szükséges

customer_group

A felhasználó vásárlói csoportját tárolja.

1 nap

Szükséges

customer_logged_in

Eltárolja, hogy a vevő be van-e jelentkezve a fiókjába.

1 nap

Szükséges

currency

A felhasználó által kiválasztott pénznem megjegyzéséhez szükséges.

30 nap

Szükséges

admin_logged_in

Ez a süti segít annak ellenőrzésében, hogy bejelentkezett admin felhasználó böngészi-e a webáruházat.

1 nap

Szükséges

wishlist

A kívánságlista tartalmát őrzi meg 1 hónapig a felhasználó számára.

1 hónap

Szükséges

token

Az admin user biztonsági azonosítóját tárolja.

1 óra

Szükséges

auroraMarketingCookieAccepted

A süti célja, hogy megőrizze a felhasználó marketing célú süti-k használatához történő hozzájárulását.

1 év

Szükséges

__zlcmid

Chat eszközök használják (ZopIM)

1 év

Szükséges

auroraNanobarAccepted

A segítségével tudja eldönteni a webáruház, hogy a felhasználó elfogadta-e a nanobárt vagy sem.

1 év

Szükséges

_pfbsesid

A prefixbox kereső megfelelő működéséhez szükséges.

1 nap

Szükséges

_pfbuid

A prefixbox kereső megfelelő működéséhez szükséges.

1 nap

Szükséges

_prefixboxVariant

A prefixbox kereső megfelelő működéséhez szükséges.

1 nap

Statisztikai

_ga

Egy olyan egyedi azonosítót tartalmaz, ami a felhasználó webhelyhasználatára vonatkozó statisztikák generálására szolgál.

2 év

Statisztikai

_gat

A Google Analytics lekérések szabályozására szolgál.

Munkamenet

Statisztikai

_gid

Egy olyan egyedi azonosítót tartalmaz, ami a felhasználó webhelyhasználatára vonatkozó statisztikák generálására szolgál.

Munkamenet

Statisztikai

__utmz

Ez a süti azt rögzíti, hogy a látogató egy keresőmotorból (és ha igen, milyen kulcsszót használt), egy linkről vagy egy korábbi oldalról (például egy könyvjelzőről) érkezett-e.

6 hónap

Statisztikai

__utma

A süti tárolja a látogatások számát (látogatónként), az első látogatás, az előző látogatás és az aktuális látogatás időpontját.

2 év

Statisztikai

__utmb, __utmc

Ezen sütik segítségével ellenőrizni lehet, hogy milyen gyorsan távoznak az emberek a webáruházból: mikor kezdődött a látogatás és mikor ért véget.

Munkamenet

Marketing

__utmv

Ha egyedi jelentéseket használ a Google Analytics szolgáltatásban, és egyedi szegmentálást állított be a webáruházban, akkor az _utmv süti segítségével fogja tudni az Analytics, hogyan osztályozza az adott látogatót.

2 év

Statisztikai

disqus_unique

Célja a webhely látogatóinak látogatásával kapcsolatos statisztikák összegyűjtése, például a látogatások száma, a webhelyen töltött átlagos idő és a betöltött oldalak száma.

1 év

Statisztikai

PREF

Egy egyedi azonosítót tárol, amelynek segítségével a Google a YouTube-videók használati statisztikáit őrzi meg.

8 hónap

Statisztikai

YSC

Egy olyan egyedi azonosítót tartalmaz, ami a felhasználó által megtekintett videók statisztikáit tartalmazza.

Munkamenet

Marketing

fr

A Facebook használja, hogy hirdetéseket tudjon eljuttatni a felhasználónak, például harmadik féltől származó ajánlattételre alapuló hirdetéseket.

3 hónap

Marketing

impression.php/#

Ezt a sütit a Facebook használja, mégpedig arra, hogy regisztrálja a megjelenéseket a Facebook bejelentkezési gombot tartalmazó oldalakon.

Munkamenet

Marketing

NID

Egy egyedi azonosítót tárol, amely azonosítja a visszatérő felhasználó eszközét. Az azonosítót célzott hirdetésekre használják.

6 hónap

Marketing

VISITOR_INFO1_LIVE

Megpróbálja megbecsülni a felhasználó sávszélességét a YouTube videókat tartalmazó oldalakon.

179 nap

Marketing

tr

A felhasználó azonosítására és a felhasználó tevékenységének követésére szolgál, hogy a Facebook személyre szabott üzeneteket tudjon megjeleníteni a számára.

Munkamenet

Marketing

CDSDevice

Az Intelligens termékajánló egy azonosítót generál az első látogatás alkalmával, amellyel azonosítja a felhasználó tevékenységeit az intelligens termékajánlás érdekében. Minden rögzített tevékenység egy-egy ilyen anonym módon azonosított felhasználóhoz tartozik.

14799 nap

Marketing

CDSDeviceInformation_SR

Amikor bejelentkezik a felhasználó az intelligens termékajánlást használó ShopRenteres webáruházba, akkor bekerül a sütibe a felhasználó SR adatbázisában szereplő felhasználó- és vásárlói csoport azonosító, továbbá az adott oldalra vonatkozó információk kerülnek be a rögzített felhasználó tevékenységekhez, mint pl.: az adott oldalhoz tartozó termék, kategória ID-ja.

14799 nap

Marketing

CDSMunkamenet

Az intelligens termékajánló ezen süti segítségével kezeli a böngésző felhasználó munkameneteit. 30 perc inaktivitást követően az újabb oldalmegtekintéseket már új munkamenetnek értelmez.

14799 nap

Marketing

OrcinusGlobalVersion

Intelligens ajánló rendszer A/B teszteléséhez tárolja el a böngészőhöz, hogy milyen kiosztást kapott (A vagy B). Első alkalommal ez a verzió átküldésre kerül Analyticsbe is, amelyet követően a statisztikákat szegmentálni lehet verziónként. Továbbá az intelligens ajánló rendszer hatékonyságának elemzésére szolgáló statisztikáinak (átkattintások aránya) elkészítésére is felhasználására kerül.

14799 nap

Marketing

OrcinusGlobalVersionSet

Az előző pontban írt verzió kiosztás követően jön létre. Ha létezik ez a süti, akkor onnantól kezdve Analyticsnek már nem kerül átküldésre a felhasználó verziója.

14799 nap

Marketing

OrcinusTracker

Az Intelligens termékajánló egy azonosítót generál az első látogatás alkalmával, amellyel azonosítja a felhasználó tevékenységeit az intelligens termékajánlás érdekében. Minden rögzített tevékenység egy-egy ilyen anonym módon azonosított felhasználóhoz tartozik.

14799 nap

Marketing

OrcinusTrackerMunkamenet

Az intelligens termékajánló ezen süti segítségével kezeli a böngésző felhasználó munkameneteit. 30 perc inaktivitást követően az újabb oldalmegtekintéseket már új munkamenetnek értelmez.

14799 nap

Marketing

optiMonkClient

A süti tárolja az Optimonk számára, hogy a felhasználó mióta nézi az oldalt, melyik kampányt látta/töltötte ki, hány oldalt nézett meg, a popupok megjelenítéséről/kitöltéséről.

4 év

Marketing

optiMonkSession

A süti tárolja az Optimonk számára, hogy a felhasználó mióta nézi az oldalt, melyik kampányt látta/töltötte ki, hány oldalt nézett meg, a popupok megjelenítéséről/kitöltéséről.

Munkamenet

Marketing

OptiMonkVisitorAttributes

A süti tárolja az Optimonk számára a felhasználó adatait, például hogy milyen országból érkezett.

14799 nap

Marketing

OptiMonkVisitorCart

A süti tárolja az Optimonk számára a felhasználó kosarának információit, hogy a kosárhoz köthető ajánlatokat tudjon megjeleníteni a felhasználó számára.

Munkamenet

Marketing

facebookpixel_purchase_*

Ez a süti segít abban, hogy a Facebook mérni tudja a felhasználók konverzióját, lássa a vásárlásokat és a pénztár folyamat befejezését.

1 hét

4.      Böngésző beállítása

Böngészőjében lehetősége van a sütik beállításait megváltoztatni és kezelni. Az Adatkezelő a „szükséges” és „marketing” kategóriába sorolt sütiket kizárólag a Felhasználó beleegyezését követően helyezi el a böngészésre használt eszközön. A Felhasználó a hozzájárulást a Webáruház bármely felkeresése alkalmával megadhatja a felugró ablakban megjelenő Cookie tájékoztató megismerését és elfogadását követően.

Habár a sütiket le is tilthatja vagy korlátozhatja, kérjük, megfontoltan járjon el ezzel kapcsolatban, hiszen weboldalunk problémamentes működéséhez elengedhetetlen a sütik használata, így azok tiltása hatással lehet a weboldal használhatóságára, bizonyos funkciók működésére.

Amennyiben Ön nem fogadja el a sütik használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek az Ön számára. A sütik törléséről bővebb tájékoztatást az Ön által használt böngészőn még találhat:

·         Google Chrome

·         Firefox

·         Microsoft Internet Explorer

·         Mozilla

·         Safari

·         Chrome

·         Edge

A külső szolgáltatók a felhasználói szokások mérésével, profilalkotással, valamint a hirdetések kiszolgálásával kapcsolatosan, információgyűjtés céljából ún. webjelzőket (web beacons, pixel) is használnak. A webjelzők funkciója hasonló, mint a sütiké, de ezek letiltására nincs lehetőség a böngészőkben.

Az Adatkezelő a Felhasználóknak küldött hírlevelében vagy egyéb szolgáltatásainál követő azonosítókat (tracking ID) is használhat a felhasználói szokások szolgáltatásfejlesztési célú nyomon követésének céljára.

Az Adatkezelő a hírlevelek kiküldéséhez a MiniCRM Zrt. hírlevélkiküldő rendszert használja. Bővebb információ: https://www.minicrm.hu/

5.      Érintett jogok

Önt a sütikkel kapcsolatos adatkezelés sajátosságait és jogalapját figyelembe véve az alábbiakban részletezett jogok illetik meg személyes adatai kezelése kapcsán.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az itt részletezett jogok gyakorolhatóságát befolyásolhatják a sütik kapcsán érvényesülő adatkezelés technikai sajátosságai.

5.1.            A hozzáféréshez való jog

Ön bármikor felvilágosítást kérhet arra vonatkozóan, hogy személyes adatait az Adatkezelő kezeli-e és miként, ideértve az adatkezelés céljait, a címzetteket, akiknek az adatait átadták, vagy át fogják adni, a forrást, ahonnan az Ön adatait az Adatkezelő megkapta, az adatok megőrzési időtartamát, az adatkezeléssel kapcsolatos jogait, harmadik országba vagy nemzetközi szervezetnek való adattovábbítás esetén pedig az ezzel kapcsolatos garanciákra vonatkozó információkat.

A hozzáférés joga gyakorlása során Ön arra is jogosult, hogy a kezelt személyes adatainak másolatát kérje. Elektronikus úton benyújtott kérelem esetén – az Ön ellenkező kérésének hiányában – az Adatkezelő a kért információkat elektronikusan bocsátja rendelkezésre.

5.2.            A helyesbítéshez való jog

Az Adatkezelő az Önre vonatkozó személyes adatokat kérésére helyesbíti vagy kiegészíti (pl. adatváltozás esetén), ha ez az adatkezelés technikai sajátosságait figyelembe véve lehetséges. Amennyiben kétség merül fel a helyesbített adat kapcsán, az Adatkezelő felhívhatja Önt, hogy a pontosított adatot megfelelő módon – elsősorban okirattal – bizonyítsa az Adatkezelő számára.

5.3.            A törléshez való jog („az elfeledtetéshez való jog”)

Amennyiben Ön valamely vagy az összes személyes adatának törlését kéri, az Adatkezelő az(oka)t indokolatlan késedelem nélkül törli, amennyiben:

-          az Adatkezelőnek az adott személyes adatra már nincs szüksége abból a célból, amelyből azokat gyűjtötte vagy más módon kezelte;

-          olyan adatkezelésről van szó, amely az Adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekén alapult, de Ön tiltakozott az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre,

-          a személyes adatokat az Adatkezelő jogellenesen kezelte, vagy

-          jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges a személyes adatok törlése.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az Adatkezelő nem minden esetben köteles a személyes adatok törlésére, különösen pl. abban az esetben, ha az adatkezelés valamely jogi kötelezettségnek történő megfelelés céljából szükséges.

5.4.            Az adatkezelés korlátozásához való jog

Ön a személyes adatai kezelésének korlátozását kérheti az alábbi esetekben:

-          amennyiben Ön vitatja a személyes adatok pontosságát – ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az Adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;

-          amennyiben az adatkezelés jogellenes, de Ön ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;

-          amennyiben az Adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, Ön azonban igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy

-          amennyiben Ön tiltakozott az adatkezelés ellen – ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az Adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az ön jogos indokaival szemben.

Az adatkezelés korlátozása azt jelenti, hogy a korlátozással érintett személyes adatokat a tárolás kivételével az Adatkezelő nem kezeli. Amennyiben a jelen joggal érintett személyes adatokat az Adatkezelő más személlyel közölte, az Adatkezelő az adatkezelés korlátozásáról haladéktalanul tájékoztatja ezen címzetteket, feltéve, hogy az nem lehetetlen vagy nem igényel aránytalan erőfeszítést.

5.5.            Adathordozhatósághoz való jog

Azon sütik vonatkozásában, amelyekkel kapcsolatban az adatkezelés az Ön hozzájárulásán alapul, Ön jogosult arra, hogy Önről kezelt személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja.

5.6.            Panaszjog, jogorvoslathoz való jog

Ha Ön úgy ítéli meg, hogy személyes adatai Adatkezelő általi kezelése megsérti a mindenkor hatályos adatvédelmi jogszabályok rendelkezéseit, jogában áll a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál („NAIH”) panaszt benyújtani.

A NAIH elérhetőségei:

Honlap: http://naih.hu/

Cím: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 9-11.

Postacím: 1363 Budapest Pf.9.

Telefon: +36-1-391-1400

Fax: +36-1-391-1410

E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

Önnek joga van más, így különösen a szokásos tartózkodási helye, munkahelye vagy a feltételezett jogsértés helye szerinti európai uniós tagállamban létrehozott, felügyeleti hatóságnál is panaszt tenni.

Ön – panasztételi jogától függetlenül – fenti jogsérelem esetén bírósághoz is fordulhat. Az Adatkezelő esetében az illetékes bíróság a Fővárosi Törvényszék, azonban Ön a pert a lakóhelye szerinti törvényszék előtt is megindíthatja. A törvényszékek elérhetősége az alábbi linken található: https://birosag.hu/torvenyszekek. Ha az Ön szokásos tartózkodási helye az Európai Unió más tagállamában van, Ön a pert a szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bírósága előtt is megindíthatja.