Beszámoló novemberi módszertani továbbképzésünkről

Nagysikerű novemberi módszertani délutánunkon a Klett Kiadó digitális megoldásait hoztuk pedagógus kollégáinknak kézzelfoghatóan testközelbe: a Stationenlernen segítségével 10 állomáson lehetett a gyakorlatban kipróbálni, hogyan illeszthetőek digitális eszközeink az oktatási folyamatokba.

 

 

Semmi sem fontosabb az oktatásban annál, mintsem az, hogy a nyelvpedagógus lássa a távlati célt, ahová szeretne eljutni a diákjaival a tanév során. Meghatározó ebben, hogy ő maga mennyire azonosul a tananyaggal, hiszen csak úgy tudunk hitelesek maradni, ha hiszünk abban, amit csinálunk.

 

A digitális megoldások a Klett Kiadó filozófiája szerint úgy segítenek a tanulási folyamatban, hogy a pedagógusnak legyen lehetősége és szabadsága optimálisan, sok lehetőségből kiválasztania, mely eszköz támogatja a munkáját a leghatékonyabban. A digitális elemek gyorsítják, színessé teszik a tanulást, ezzel párhuzamban azonban szükség van arra, hogy a tanár komfortosan érezhesse magát a használatuk során és önbizalommal építhesse be az adott elemet a feladatok sorrendjébe.

 

Módszertani délutánunkon a Stationenlernen formája adta a keretet ahhoz, hogy az egyes állomásokon gyakorlati tippeket adhassunk és erősíthessük kollégáink magabiztosságát a digitális elvárásokkal szemben. Hiszen a digitalizáció tanulási mechanizmusokra és a tudás megszerzésére gyakorolt hatása egyre inkább központi kérdéssé válik.

 

A digitális eszközök tanórai alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy nem egyszerűen csak kiegészítik az analóg oktatást, hanem olyan tanítási – és tanulási folyamatokat is ösztönöznek, amelyek digitális eszközök nélkül nem volnának lehetségesek. Használatuk különösen hasznos a tanulóközpontú oktatás minden formájában, ahol kifejezetten és hangsúlyozottan a tanuló produktuma áll a középpontban, de jó eredményeket érhetünk el akkor is, ha az eszközök különböző részkompetenciák fejlesztését szolgálják.

 

Az egyes állomásokon a nagysikerű Klett Augmented applikáció mellett az érdeklődő kollégák kipróbálhatták a Hallo Anna applikációt, valamint az érettségi kiadványainkhoz használatos Raabe-Klett applikációt is, mint ahogy a különböző tankönyvcsaládjainkhoz ingyenesen kínált online szintfelmérő és záróteszteket, a gyakorló- és tesztfeladatokat, a digitális tankönyveket és munkafüzeteket is. Az interaktív tabletverziók, a Kahoot alkalmazás, a szókincsgyakorló CD-romunk mind innovatív módon járulnak hozzá ahhoz, hogy a tanóra érdekes, a nyelvtanulás örömforrás lehessen.

 

A méltán népszerű Klett könyvekhez egyre szélesebb körben elérhetők digitális tananyagok/segédanyagok a kiadó ingyenes alkalmazásain keresztül. Jelenleg az alábbi német kiadványainkhoz érhető el Klett Augmented applikácó/alkalmazás.

 

A kreditpontot érő képzés második része a nyelvvizsgafelkészítést járja körbe február 21-én.

 

Klett Kiadó