Amire a 2017/18-as tanévben komolyan figyelnünk kell

Hamarosan elkezdődik a következő tanév, és megannyi változással kell szembenézniük a pedagógusoknak, intézményvezetőknek.

 

Át kell például gondolniuk, hogy hogyan kell megtervezni a 2017/18-as tanévre szóló intézményi önértékelési tervet!

 

Elsősorban arra kell figyelnünk, hogy feltétlenül megfelelő időben tervezzük azoknak az intézményi önértékelését, akik számára ezt a jogszabály kötelezően előírja. Ezért fontos szabályként kell tekintenünk arra, hogy

  • azon pedagógusok számára, akiknek a Hivatal tanfelügyeleti ellenőrzést írt ki, az intézményi önértékelést a tanfelügyeleti ellenőrzés kijelölt időpontja előtt legalább 15 nappal be kell fejezni,
  • az intézményvezetői megbízás második és negyedik évében sort kell keríteni az intézményvezető intézményen belüli önértékelésére.

 

Másodsorban arra kell összpontosítanunk, hogy az önértékelési rendszer 2015-ös indulásától számított öt éven belül sorra kell kerülnie

  • minden pedagógus intézményi önértékelésének,
  • két alkalommalaz intézmény vezetője intézményi önértékelésének,
  • egy alkalommalaz intézmény teljes önértékelésének.

 

Fel kell készülnünk a pedagógus tanfelügyeleti ellenőrzésére is.
Ezek közül talán a legtöbb munkát az jelenti, hogy a tanfelügyeleti ellenőrzést megelőzően a pedagógusnak az ellenőrzési terv elkészítésének évében az informatikai felületre november 30-áig fel kell töltenie a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott portfólióból:

  • a szakmai önéletrajzot,
  • a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatását,
  • a szakmai életút értékelését.

 

Ha az ellenőrzés kijelölt időpontja a következő tanévre esik, a pedagógus az adott tanítási év végéig módosíthatja a feltöltött dokumentumokat. Amennyiben a pedagógus már részt vett minősítési eljárásban, akkor ezek a dokumentumok már föl vannak töltve az informatikai rendszerbe.

 

Megjegyezzük még, hogy a könnyítő jogszabályváltozások egyik eredményeként a pedagógus tanfelügyeleti ellenőrzésére a minősítő vizsgán vagy a minősítési eljárásban való részvételét követő három évig nem kerül sor.

 

A rengeteg változás közül csak néhányat említettünk. Ha frissíteni és bővíteni akarja ismereteit, jöjjön el Tanévindító Konferenciánkra, ha pedig diákjaival szeretne sikereket elérni, akkor szerezze be most felkészítő és gyakorló kiadványainkat az új tanévre 25-30% kedvezménnyel!

 

Sikeres felkészülést és könnyed évkezdést kívánunk!