“A tankönyv nagyon attraktív, modern és jól alkalmazható.” – Előadóink véleménye a DaF leicht tankönyvcsaládról 4. rész – Mészáros Eszter

A tankönyv nagyon újszerű felépítésű és modern a tematikát és az eszközrendszert tekintve, ami kimondottan a fiatal generációt szólítja meg. Mivel e generáció tagjai közül a legtöbben a média eszközein keresztül kommunikálnak, nagyon jó út a könyvszerzők részéről, hogy ezeket a csatornákat a tankönyvön keresztül a tanóra szerves részévé teszik. Ez a tanártól is azt követeli, hogy jártas legyen a különböző multimédiás eszközök használatában. Olyan mondatok nem hangozhatnak el az órán a tanár részéről, hogy „ezt a programot nem ismerem”, vagy „hogy is kell ezt az aplikációt használni?”. Mivel a médiás eszközök váltogatása az órán is folyamatos, a tankönyv alkalmazásához előfeltétel, hogy ha a tanárnak vannak kételyei, ezeket előtte eloszlassa, fejlessze magát azokon technikai terülteken, amiken kell. Ez mindenképpen csak hasznára válik és a diákok körében is nagyobb elismerésre talál.

 

 

A tankönyv átfogó és logikusan felépített feladati és segédanyagai nem teszik szükségessé, hogy egyéb kiegészítő anyagokat kelljen alkalmazni, mert nagyon sokrétűek a felhasználható és rendelkezésre álló feladatok. A begyakorláshoz és az elmélyítéshez ezek elegendőek.

 

 

Nagyon hasznosak és jól alkalmazhatók a kifejezés-gyűjtemények. Ezen kívül szint minden oldalon találunk plakátszerű feliratokat (pl. „Ich bleibe zu Hause” stb…), amik észrevétlenül kerülnek bele a tanulók fejébe úgy, azok már önálló kész mondatok, bárhol bevethető panelegységek. Ez különösen kezdő szinten nagy előrelépés.

 

 

A tankönyv két leginnovatívabb része a ritmusgyakorlatok és a Grammatik Clips feladatok. A ritmusgyakorlatok nem életidegenek, tanulóbarátok, nem erőltetettek, a legtöbb tanuló érdeklődik irántuk, nagyon jó, hogy ilyen formában kerültek a tankönyvbe.

 

 

A Grammatik Clips talán a legnépszerűbb része a tankönyvnek. Sok tanár használ hasonló feladatokat, de ezek előkészítése időigényes. A kiegészítő füzet ezt a kérdést könnyen megoldja. A rövid videók jó átmenetet képeznek a felfedező és direkt magyarázó nyelvtantanítás között.

 

 

A tankönyv nagyon attraktív, modern és jól alkalmazható.