A közelgő tanév legfontosabb állomásai

A nyár utolsó hónapjába lépve sajnos ideje a következő tanévre és kihívásaira gondolni. A szokásos jelentőségteljes események, mint például az érettségik, a felvételik vagy a kompetenciamérések már jó előre félelemmel tölthetik el a diákokat, és kissé feszültté tehetik a pedagógusokat, pedig van rá mód, hogy megfelelően felkészüljenek a gyerekek ezekre a próbatételekre. De vegyük végig a 2017/2018-as tanév fontosabb állomásait.

 

Egy újabb szeptemberi évkezdés után máris nehéz megmérettetéssel szembesülnek néhányan: október 13. és 27. között zajlanak az őszi írásbeli érettségik. Mint tudjuk, sok változás lépett életbe az idén, ezért a tanulóknak és tanáraiknak nagy gondossággal érdemes kiválasztani azokat a feladatsorokat és könyveket, amelyekkel a felkészülést szeretnék megtámogatni, nehogy az új pontszámítási rendszer, vagy egy-egy új típusú feladat rontsa le a tanuló teljesítményét.

 

Az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgákat 2017. november 9. és 13. között, a középszintű szóbeliket november 20. és 24. között tartják.

 

A január a felvételizőké. Január 20-án kezdődik az általános felvételi eljárás, a központi felvételi vizsgák is ezen a napon kezdődnek meg. A felvételire számos feladatgyűjteményt szerezhetünk be, amiket már szeptembertől érdemes a gyerekek kezébe adni, hogy ismerkedjenek a feladatokkal, próbálgassák tudásukat.

 

A kompetenciamérést ebben a tanévben is májusra (május 23-ra) időzítették. A rendszeresen romló teljesítményű, de legalábbis helyzetét tekintve a mezőny végén kullogó eredményeinken bőven van mit javítani, így a kompetenciamérés feladataival és azok megoldásával időben kezdjünk el foglalkozni. Az órán is igyekezzünk az agytekervényeket megmozgató feladatokat adni a gyerekeknek, a témákat helyezzük új, játékos kontextusba és változatos kérdésekkel teszteljük, hogy a diákjaink mennyit értettek meg az elhangzottakból.

 

Szintén májusban (május 4-én) kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek május 28-ig nehezítik meg a végzős diákok életét. A szóbeli vizsgák júniusban zajlanak majd közép- és emelt szinten is.

 

Azok sem tétlenkedhetnek azonban, akik ebben az évben egyik vizsgakategóriába sem esnek bele, hiszen fontos, hogy tudásukat erősen megalapozzák, hogy a közeljövőben rájuk is váró megmérettetésen nyugodtan és felkészülten vehessenek részt. A legkisebbek az olvasás, írás és számolás világában válhatnak rutinosabbá míg a nagyobbak a matematika, irodalom, történelem és idegen nyelvek világával ismerkedhetnek meg még közelebbről.

 

Termékeink között minden évfolyam találhat magának olyan köteteket, amelyekkel könnyebben sajátíthatja el a későbbi évekhez elengedhetetlen tudást.

 

Jó felkészülést kívánunk a következő évre!