A korai programnyelv-tanulás 4 előnye

A számítógépes kódolás a bolygó univerzális nyelve. Azok, akik tudják, hogyan kell kódolni, képesek világszerte és kultúrákon átívelve kommunikálni. Innovatívan és hatékonyabban képesek megoldani a problémákat, és sikeresebbé válnak. A fiatal korban tanult programozás segíti a gyermekeket a mindennapos problémák megoldásában, és életre szóló lehetőséget teremt számukra.

 

 

Programozástanulás fiatal korban: előnyök és eredmények


Napjainkban a legtöbb ember a számítógépes kódolást vagy programozást még mindig rendkívül technikai jellegűnek, vagy éppen „kocka” tevékenységnek tartja, amely csak a lakosság egy kis része számára vonzó. A valóságban a kódolás egy újabb típusú írástudás. Ez a képesség hasznos a mindennapi életben, különösen a digitális világban. A legtöbb ember számára az alapszintű programozási ismeretek megkönnyítenék az okostelefon használatát, az eszközök összekapcsolását és a fájlok kezelését. Tekintsünk át ezeket az előnyöket.

 

Designed by nensuria / Freepik

 

1. Oktatási előnyök

 

Az általános iskolákban használnak ugyan számítógépeket tesztírásra és más tevékenységekre, de ritka az olyan iskolai tananyag, amely magában foglalja a számítógépes programozást is. Ez a fajta oktatás segít a gyerekeknek megtanulni a számítógépek alapvető működését. Sikeresnek érezhetik magukat, amikor felfedezik, hogy a számítógép azt csinálja, amit ők „mondanak” neki. Ezzel sokat tehet az iskola a technológia mindennapi életben történő sikeres használatáért, és egy életre képes felkelteni a gyerekek érdeklődését a téma iránt.

 

 

2. Számítástechnikai gondolkodásmód

 

A számítástechnikai gondolkodás arra sarkallja a gyerekeket, hogy strukturált és logikus módon kommunikálják gondolataikat. Ez a fajta gondolatmenet olyan, mint a lépésenkénti utasítások, amelyeket a számítógépbe kódolunk. A szoftverfejlesztők, a számítógépes programozók és a logisztikai szakemberek is ilyen módon oldják meg problémáikat. A számítástechnikai gondolkodás a fejlett matematika, algoritmusfejlesztés és logika kombinációja. Fejlesztése magában foglalja a probléma átgondolását és egy cselekvés lépésekre bontását. Egy adott feladat adott problémájának megoldását a gyerekek ilyen módon képesek lesznek újra felidézni egy másik probléma felbukkanása esetén, ezáltal másképp tudnak tekinteni a világ működésére.

 

 

3. Kreativitás, szabad gondolatáramlás

 

A gyerekeknek kreatív és szabadon áramló elméjük van, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy „out of the box” módon gondolkodjanak. A kódolás szinte végtelen módozata egy probléma megoldására arra ösztönözheti őket, hogy továbbfejlődjenek. A gyerekeknek elmagyarázhatjuk, hogy a kódolás egyfajta mesemondás: logikus kezdet, kibontakozás, majd a történet vége. Ezek a készségek az írott és szóbeli kommunikációs képességeiket is pozitívan befolyásolják, és az informatikaórák elterjedésének köszönhetően szerencsére már minden kisiskolás megismerkedhet az alapokkal.

 

 

4. Álláslehetőségek

 

A gyermekek jelenlegi generációjának szüksége lesz a technológiai felkészültségre, hogy versenyképes legyen a jövőbeli munkaerőpiacon. Aki nem tud majd kódolni, hasonló lesz ahhoz, mint aki nem tud olvasni. A legtöbb munkahely megköveteli az alapvető informatikai készségek ismeretét, de már a kiskereskedelmi és gyorséttermi munkák is igénylik a számítógépek használatát. A programozók már a jelenlegi piacon is jól fizetettek és nagyon keresettek. A szakképzett munkavállalók számára a jövőben is rengeteg lehetőséget tartogat.

 

A tanulási folyamat, a lehetőségek és az előnyök eredményei

 

Csakúgy, mint a biciklizés vagy a beszéd megtanulása, a kódolás is könnyebben megy a fiatalabb gyerekek számára. Már a négyéves gyerekek is megtanulhatják a számítástechnikai alapfogalmakat. A kódolás megismerése egyre könnyebbé és érdekesebbé válik, mivel egyre több új típusú szoftver és egyre frissebb és izgalmasabb oktatási módszerek tartják fenn a gyerekek érdeklődését a számítógépes programozás területén.

 

Vannak olyan online források is, amelyek segítségével a gyerekek megtanulhatnak kódolni, de már innovatív, kifejezetten a programozás alapjait oktató társasjáték is elérhető. A gyerekeknek nem kell órákat tölteniük a kódolás sajátosságainak tanulmányozásával. Ehelyett játékokat és alkalmazásokat használhatnak a számítógépes kódolás alapjainak megtanulásában. Az elsajátított készségek később segítenek a gyerekeknek innovatívnak maradni, ami szinte minden szakmához jól jön. Ezek a fiatalok az orvosoktól a zenészekig képesek lesznek számítógépes alkalmazások és szoftverek programozására és kifejlesztésére, és területeiken hatalmas eredményeket érhetnek el.

 

 

Forrás:

John Porter – 4 Benefits Of Learning Programming At A Young Age
https://elearningindustry.com/4-benefits-learning-programming-at-a-young-age-2