Hogyan válassz, hogy elkerüld a csapdákat?

Némettanárok közül melyiket válaszd?

Némettanárként belülről nézve a szakmát, nagyszerű a helyzet. Rengeteg kiválóan felkészült némettanár dolgozik az iskolákban, nyelviskolákban, akiktől remekül megtanulhatod a nyelvet. Hogy mégis mire figyelj némettanár választásánál, azt öt pontban összefoglalom neked:

 

1. Van itt valaki?

Ha online keresgélsz (márpedig miért ne tennéd, szerintem ez a legegyszerűbb), nézd meg, áll-e ember a honlap mögött! Na valamilyen ember biztos, hogy áll, elvégre nem E.T. készítette a honlapot, de ha némettanárt keresel, első a bizalom! (Megjegyzem, számomra sok más terméknél is.) Fontos, hogy adja-e arcát-nevét a honlapjához. Ha nem, akkor miért nem? Félreértelmezett szerénységből? (Mert arra gondolni sem merek, hogy nem akarja felvállalni saját szellemi termékét

 

2. Tudd a pontos célodat!

Nem mindegy, hogy kezdő nyelvtanulóként keresel némettanárt, hogy szobaasszonyi állásra jelentkeznél és alapszókincsre vágysz vagy nyelvvizsgára készülsz. Sok német nyelvtanár meghatározza azt a kört, amiben otthonosan mozog, amiben igazán rutint szerzett, amit a leginkább szívvel-lélekkel csinál. Pl. nálam ilyen a gyakorlatias, nyelvhasználatra, hétköznapi kommunikációra fókuszáló kezdő szintű nyelvtanítás. Ugyanis imádom látni, megtapasztalni, hogy nulláról hogy jutnak el a tanítványaim a valódi kommunikációig!

 

3. Informatív-e a honlap?

Világos-e, hogyan segít, milyen módon tanít a némettanár, akit épp kiválasztani készülsz? Házhoz megy? Te mész hozzá? Netán Skype-on tanít? Egyéni vagy csoportos órákat ad? Online anyagai vannak, amiket otthon, kényelmesen, a saját tempódban végezhetsz el? Ezekről lehet-e megtudni részleteket? És nem utolsósorban: lehet-e tudni az árakat? Ha maszatol, akkor lépj vissza az első mezőre, azaz ld. 1. pont: miért nem írja ki egyértelműen a legfontosabb információkat? Tán csak nem azért, hogy behúzzon a csőbe, ahonnan már nagyon nehéz visszatáncolni? (Pl. te végig abban a hiszemben vagy, hogy egyéni órákat ad, majd amikor megjelensz, népes társaság fogad, akik mind azt hitték.)

 

tanítás
 

4. Még mindig hitelesség

Amikor valaki a rengeteg elégedett ügyfelére hivatkozik, az nagyon szép, nagyon jó, de ha ezek közül egyet sem jelenít meg, akkor az számomra – hm – nem ér annyit, mint egy valódi ügyfél valódi véleménye. Igen, ez is hamisítható bármikor, de azért figyelmes olvasással ki lehet szűrni a kamu ügyfélvéleményeket a valóságosak közül. A másik véglet, amikor gyönyörűen beállított, bevilágított, címlapfotó minőségű képet tesz ki a tanár “elégedett ügyfeléről”. Ez sem túl hiteles, gyanús, hogy vásárolható (urambocsá’ ingyé’ letöltött) stockfotótól van szó. Ha annak a némettanárnak valóban van tapasztalata és elégedett tanítványai, akkor legyenek tőlük vélemények az oldalon!

 

5. Hihető célokat tűz-e ki a némettanár?

“Fél év alatt nyelvvizsga!” “Fantasztikus, zsírúj módszer!” “Idő- és energiamentes nyelvtanulás villámgyorsan!” Az emberiség régi vágya, hogy tudása, pénze, hatalma, mindene meglegyen – erőfeszítés nélkül. Sajnos Mézga Aladár meséi óta nem láttam még olyan módszert, amelyikkel erőfeszítés nélkül, időráfordítás mentesen lehetett volna tudást szerezni. (Ja, de. Lásd Az ötödik elem című sci-fit.) De most őszintén: volna értéke, értelme a tudásnak, ha tölcsérrel a fejünkbe lehetne tölteni vagy tabletta formájában bevenni? Ha valaha is tűztél ki magad elé célt, tettél erőfeszítéseket az elérésére, végül sikerült megvalósítanod, akkor tudod, miről beszélek. Mekkora dolog már eljutni nulla nyelvtudásról a mindennapos kommunikációig? Óriási!!! Ezt az utat kár lenne megspórolni. Tele van akadályokkal, az ember persze esik-kel folyamatosan, de hiszen ez benne a szép! Na nem csak ez, nyilván a sikerélmények erősítenek bennünket igazán, tehát mindez egyben vezet el a célhoz. (További gyanús német nyelvtanítási, némettanári módszerekről itt olvashatsz: http://nemettanulasagival.hu/nemetul-konnyen-gyorsan/)

 

Szóval némettanár választásakor mérlegelj, hallgass a szívedre és az eszedre egyaránt, a kettő együtt nem tévedhet!

 

Forrás: http://nemettanulasagival.hu/nemet-tanar-hogyan-valassz-hogy-elkeruld-a-csapdakat/